Onze samenleving zit boordevol talent. In het onderwijs ziet u al dat talent voorbijkomen, van de allerkleinsten tot aan het volwassenonderwijs. Maar weten we ieders potentie wel ten volle te benutten? In de nieuwste Staat van het Onderwijs zetten wij het zoeklicht op het nog onbenutte talent in onze maatschappij. Juist in deze tijd, met krapte op de arbeidsmarkt, kunnen we ieders inzet en kunde immers volop gebruiken. Daar is zowel het individu als de samenleving enorm mee geholpen.
 

Portret van Alida Oppers
Alida Oppers, Inspecteur-generaal van het Onderwijs

Het verlies van talent begint al bij de start van de schoolloopbaan, waar jonge kinderen met een taalachterstand niet altijd voor- en vroegschoolse educatie krijgen. Ook bij kinderen met behoefte aan extra ondersteuning valt een grote slag te slaan. Zij vinden in het reguliere onderwijs vaak geen plek en stuiten in het speciaal onderwijs op lange wachtlijsten waardoor ze soms zelfs thuis komen te zitten. Maar ook bij de meer dan 2 miljoen volwassenen die laaggeletterd of laaggecijferd zijn, bij nieuwkomers en in het mbo laten we talent liggen.


Daarnaast roepen we in deze Staat op tot meer aandacht voor het burgerschapsonderwijs. Veel scholen geven aan hiermee te worstelen. Dat is begrijpelijk in een tijd waarin wereldwijde spanningen vaak ook in de klas of de collegezaal belanden. Daarbij worden jongeren in hoge mate beïnvloed door sociale media: een wereld die voor ons volwassenen vaak verborgen blijft en waar veel desinformatie voorbij komt. Het maakt dat leraren en docenten voor een zeer complexe opgave staan. Zij verdienen alle steun bij die belangrijke taak om de volgende generatie klaar te stomen voor deelname aan onze democratie. 


Dit en nog veel meer kunt u lezen in de nieuwste Staat van het Onderwijs. Een flink boekwerk met vele bevindingen en aanbevelingen over alle facetten van ons onderwijs. In dit online magazine geven we u handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Met verhalen uit de praktijk, maar ook met concrete tips. Lees bijvoorbeeld hoe de scholen Lichtenbeek en De Esdoorn samenwerken en op die manier regulier en speciaal onderwijs combineren. Of hoe het Rodenborch-College veiligheid op school bespreekbaar maakt en de ouders daarbij betrekt. 


Ik hoop dat de verhalen in het magazine u inspireren en motiveren om uw goede werk voort te zetten. Zodat we gezamenlijk verder kunnen bouwen aan een maatschappij waarin we al het talent van leerlingen en studenten tot bloei brengen.


Alida Oppers  
Inspecteur-generaal van het Onderwijs